Dinerbijeenkomst Den Haag Inclusief: De kracht van diversiteit

Wat is voor uw organisatie de meerwaarde van diversiteit? Deze vraag stond centraal tijdens de derde dinerbijeenkomst van Den Haag Inclusief op 14 februari 2018. Het diner, dat plaatsvond in Hilton Den Haag, had deze editie bovendien een internationaal karakter. De Canadese ambassadeur Sabine Nölke deelde Canada’s visie op diversiteit. Mieke Maliepaard van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) lichtte het Canadese onderzoek ‘Diversity Dividend’ toe.

De avond was voor Haagse werkgevers een gelegenheid om kennis en ervaringen met elkaar te delen over diversiteit en inclusie op de werkvloer. Sommige werkgevers maakten dit zelfs heel concreet door in videoboodschappen, die gedurende de avond werden vertoond, hun ambitie op het gebied van diversiteit en inclusie uit te spreken. Het resultaat hiervan vindt u binnenkort op onze website.

Diversity as a strength
Samen met de Canadese Ambassadeur Nölke opende wethouder Baldewsingh het avondprogramma en vergeleken ze in een tweegesprek de visies van van Nederland en Canada op het gebied van diversiteit. Diversiteit zit in het DNA van Canada. Het is een land van migranten dat diversiteit als kans ziet en er ook economische voordeel in ziet. ‘Diversity is our strength, not a weakness,’ aldus de ambassadeur. Door de grote verscheidenheid aan nationaliteiten is er volgens Nölke geen sprake meer van minderheden. ‘Minorities are the majority in Canada’.

Den Haag kenmerkt zich eveneens door haar grote diversiteit. Bijna 53% van de Haagse bevolking heeft een migratieachtergrond. Volgens wethouder Baldewsingh hebben wij wel een negatievere mindset dan Canada. ‘Er bestaat in Nederland een angst voor migratie en het maatschappelijk debat gaat steeds vaker over identiteit in plaats van de kracht van diversiteit en inclusie.’


Diversiteit als  business case
Hoewel veel van de aanwezige Haagse werkgevers de meerwaarde van diversiteit op de werkvloer erkennen, vormt het realiseren van een divers personeelsbestand voor de meeste organisaties toch een uitdaging. De uitkomsten van het Canadese onderzoek Diversity Dividend bood de aanwezige werkgevers daarom interessante gespreksstof. Uit dit omvangrijke onderzoek – dat tijdens de avond werd toegelicht door Mieke Maliepaard, onderzoeker van het WODC – blijkt dat diversiteit leidt tot meer arbeidsproductiviteit en omzet voor Canadese bedrijven en organisaties.

Jolanda van Schaik, Head of Inclusion & Diversity bij KPMG Nederland herkent zich sterk in deze resultaten. Zij vertelde over het diversiteitsbeleid van KPMG en hoe zij worstelt met een ‘witte-mannen-in-blauwe-pakken-cultuur’. Hierdoor loopt het accountantskantoor opdrachten mis. Het bedrijf deed onderzoek naar het totaal aan misgelopen omzet vanwege een gebrek aan diversiteit en kwam uit op een bedrag van circa 10 miljoen euro. Van Schaik maakt zich daarom onder meer hard voor meer diversiteit binnen de organisatie en in het bijzonder bij de recruitmentafdeling

De inspirerende avond werd afgesloten door een gesprek tussen de aanwezige werkgevers aan de hand van stellingen en vragen. De meerwaarde van diversiteit ligt voor de meerderheid van de Haagse Werkgevers in innovatie, creativiteit en een betere dienstverlening. Het netwerk Den Haag Inclusief wordt gezien als een belangrijk middel om kennis uit te wisselen en elkaar te ontmoeten, inspireren en versterken.